IV. Élősakk-gála, Tapolca 2014. december 27.

A sakk nem egy egyszerű sportág. Próbára teszi a játékos ügyességét és türelmét. Minden lépésnek meg van a maga ideje és minden bábúnak meg van a pótolhatatlan szerepe. Fantasztikus dolog volt látni a sok csillogó arcot, akik alig várták a sakkóra indítását.
20141227_124109
A Csermák József rendezvénycsarnok immár 5. alkalommal adott helyet a látványos Sakk-gálának 2014. december 27-én, amely a Tapolca Városi Sportegyesület Sakk Szakosztályának ünnepélyes évzárója is.

A Sakk-gálának neves résztvevői is voltak: Mádl Ildikó nemzetközi nagymester, Lakos Nikolett nemzetközi nagymester, Istvándi Lajos nemzetközi nagymester, Bodó Norbert FIDE – mester, Gergácz Balázs a szombathelyi Dési SI vezetője, Kosztolánczi Gyula FIDE – mester valamint Rédli András világ- és Európa-bajnok magyar párbajtőrvívó.

E neves városi eseményre meghívást kaptak Szakács Péter és dr. Csernai Balázs tapolcai atyák is, akik ismerve főpásztorunk sportszeretetét meghívták dr. Márfi Gyula érsek atyát.

20141227_11343420141227_114152

Érsek atya ugyan nem profi sakkozó, de gyermekkora óta áthatja a sport szeretete. Tudjuk, hogy nemcsak sakkozni szokott, hanem a futball és az asztalitenisz is a kedvenc kikapcsolódásaihoz tartozik. Többször hallhattuk már érsek atya nyilatkozataiban, hogy bátyjával gyakran játszottak le fejben sakkpartiakt, míg a szomszédos faluba, ami 5 km-re volt szülőfalujától vasárnap templomba igyekeztek… Most már kevesebb ideje jut rá, de még most is szívesen játszik.

20141227_12121520141227_122829

Öröm számára, ha egy-egy sportoló keresztet vet versenyek előtt vagy után, mert ez egy szelete a vallásosság és a jó példaadásnak. Veszprémi érsekként 18 éve vezeti papjait és szolgálja híveit, de élő sakk gálán most vett először részt. Példaképei közé tartozó Lakos Nikolett és Mádl Ildikóval most itt személyesen is találkozhatott és sakkozhatott. Példaképei még a Polgár nővérek és Maróczy Géza és Portisch Lajos is.

A Dobó Zoltán polgármester úr köszöntője után kezdetét vette az élősakk amelyen, Mádl Ildikó nemzetközi nagymester és Dobó Zoltán mérték össze tudásukat.

A küzdőtéren kialakított sakktáblán az élő bábukat a szakosztályok kiválóságai képviselték: világosban a szombathelyi Dési SI, sötétben a tapolcai szakosztály,csapatukat erősítette néhány hittanos tanítványunk is. Polgármester urat, akit édesapja tanított még gyermekkorába e játékra, két kis tehetséges sakkozó leány Juhász Judit és Gaál Zsóka segítette, Ildikónak pedig Érseki Áron és Bakos Balázs. A nézőközönség felé a játszmát Paréj József szakosztály vezetője közvetítette.

20141227_113526

Ezután térsakk bemutató következett, ahol dr. Márfi Gyula veszprémi érsek és Lakos Nikolett nemzetközi nagymester mérkőztek meg egymással. Bodó Boglárka és Érseki Tamara érsek atyának segítettek a stratégiai lépések megtételében a sakkfigurák mozgatásában, míg Tóth Csongor és Kötéljártó Áron pedig Nikolettnek.

Villámsakk játszmák is izgalmasnak bizonyultak mind az 5 táblán.

Ezt követően a meghívott szombathelyi Dési SI és a tapolcai sakk szakosztály játékos sportvetélkedőjére került sor. A 2 szakosztály összemérhette gyorsaságát és ügyességét sor és váltóversenyekben, valamint Péter atya által vezetett kosárlabda és Balázs atya által vezetett focimérkőzésen. Izgalmas mérkőzések voltak, s megmozgatták az ifjú tehetségeket.

Végül négykezes szimultánokkal fejeződött be a gála, melyen a két szakosztály növendékei mérhették össze tudásukat a nagymesterekkel és Érsek atyával.

20141227_124330

Horváth Marietta hitoktató