Ízek a plébánia udvarról

Ízek a plébánia udvarról

               

Napfényes meleg őszi nap volt tele illatokkal, ízekkel, vidámsággal.

Voltak akik pisztrángsütő tudományukat jöttek kipróbálni, voltak akik ennek a napnak a sikerességét, jó hangulatát biztosították, s voltak akik kóstolni, beszélgetni, játszani jöttek. Családok, barátok, ismerősök… sokan voltunk.

14 csapat nevezett idén, tagjaik sorra érkeztek s kezdték meg az előkészületeket már 8 órától, majd Péter atya, a rendezvény fő szervezője, megnyitotta a IV. pisztrángsütő versenyt a halak megáldásával melyek Mezőssy Zoltán vállalkozó közreműködésével jutottak el a versenyzőkig. A plébánia csapatonként 7 hallal támogatta a finom ízeket, a jó hangulathoz pedig 1-1 üveg borral járult hozzá. A csapatok köszöntése után Péter atya beszélt a hal motívum jelentéséről, melyet a Nagyboldogasszony ünnepén fölszentelt plébánia zászlóján is láthatunk, Németh István Péter költőnk pedig a halnak a költészetben betöltött szerepét hangsúlyozta, majd pisztrángos motívumokat válogatott össze Takáts Gyula műveiből.

                A gyerekek egy csapata közben birtokba vette a plébánia udvarán található játszóteret mely a hétköznapokon a Szent Erzsébet Óvoda apróságainak biztosít mozgásteret, de más jellegű elfoglaltság is kínálkozott a fiatalabb korosztályok számára. Szintén felnőtt felügyelete mellett az ifjúsági ház egyik szobája nyújtott lehetőséget akár a legkisebbeknek is beltéri játékokra, míg az előszoba falára rajzolt halakat és vízi élőlényeket vállalkozó szellemű kis művészek varázsolhatták színessé ecsetek segítségével. Az alkotásban és játékban megéhezett csemetéket ropogtatnivalók és frissítők várták az asztalon.

                Az udvaron a kemencét Balázs atya már előző nap este elkezdte felfűteni – lehetővé téve ezzel a Péter atya által fogott és felajánlott két 6 kg-os csuka, egy 5 kg-os fogassüllő, és egy 9 kg-os ponty zöldségágyon való megsütését. A csukák és a fogassüllő Rák Csaba közreműködésével kerültek kiosztásra a vendégek között, a pontynak pedig a segítők örülhettek. Az egyházközség szőlősgazdáinak hozzájárulásával vörös és fehér bor is kerülhetett a vendégek poharába.

Nem maradt éhes azonban az sem aki a halat nem kedvelte, hiszen  a plébánia konyháján  gulyásból és pogácsákból bőven jutott mindenkinek.

                Készültek a remekművek grillezve, olajban sütve, előre pácolva, különféle fűszerezéssel, legjobb tudás szerint. Szálltak az illatok, kóstoltak a vendégek és persze a zsűri:

 • Bánlaky Zoltán szakács és cukrász, az Esztergom-Budapesti Érseki Hivatal munkatársa
 • Starcsevics Tibor a Balatongyöröki Horgászegyesület ügyvezető elnöke
 • Fekete Gábor, kántorunk

A bírák az ízek mellett esztétikailag is pontozták a sorra eléjük kerülő színes halkölteményeket, s végül a számukra minden szempontból leginkább tetszőnek a Bauxit HE csapatának mesterművét nyilvánították.

Minden csapat emléklapot kapott, az első három helyezett pedig oklevéllel és a plébánia illetve magánszemélyek felajánlásaiból összeállított ajándékcsomaggal gazdagodott.

Tombolahúzás közben Péter atya kérdéseket tett fel a gyerekeknek a pisztrángokkal kapcsolatban  – növelve ezzel is kicsik és nagyok érdeklődését és tudását. A kiosztásra nem került tombolatárgyakból pedig választhattak azok, akik a sorsolás által nem jutottak nyereményhez.

                A falatozás és beszélgetés még sokáig folytatódott az udvaron, s a mosolygós arcokra visszagondolva, a fényképeket nézegetve elmondhatjuk, hogy a gondos szervezésnek és nagylelkű felajánlásoknak köszönhetően nagyszerű tapasztalatokkal, ízekkel, élményekkel gazdagodtunk mindannyian. Istennek legyen hála!

Csapatok és helyezettek:

 • Első helyen végzett a Bauxit Horgász Egyesület, csapatkapitány: Kiss Sándor
 • Megosztva második helyen végeztek a Tapolcai Nebulók csapata, Kóródi Tamás, illetve a Szent György-hegyi borgazdák csapata, Sabján Géza vezetésével
 • Harmadik a Tapolcai Rendőrkapitányság Rausz István vezetésével

 

További résztvevő csapatok:

 • Piercing sziget
 • NaranCSapat
 • ERT Autosport Egyesület
 • Kocapecások
 • Gyúrmannok
 • Pál utcai fiúk
 • Barabás József és családja
 • Szomszédok
 • Tanuhegyek Egyesület
 • MÁV

 

Köszönet minden magánszemélynek és szervezetnek aki munkájával, felajánlásával hozzájárult ennek a rendezvénynek a sikerességéhez!

Versné Mezei Bori

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.