Karácsonyi Gondolatok – 2015

 

Várakozás és Találkozás

Balázs atya és Péter atya karácsonyi gondolatai

Karácsony a nagy találkozás ünnepe, amikor időt szakítunk az együttlétre, az egymással való találkozásra. Az igazi találkozást az a Jézus tette lehetővé, aki átlépve az idő és örökkévalóság határát Isten létére emberré lett – egészen egyszerű emberré.

A karácsony előtti napokban lélekben mi is készülünk a találkozásra. S ha a karácsony előtti napok nem is éppen a csendről és az elmélyülésről szólnak, szívünkben mégis ott van a várakozás. Ahogyan tavalyi adventi lelkigyakorlatunk vendége, Dr. Barsi Balázs OFM atya emlékeztetett bennünket: az ember az egyetlen lény e földön, aki nemcsak valamire, hanem valakire is tud várni. S az ember valóban vár: minden kiábrándulás után újra várjuk az ünnepet, s minél több teendőnk, elintézni van még, annál feszültebb e várakozás. Mert tudjuk, hogy a találkozásban majd sokkal több fog történni, mint amit mi a magunk emberi erejével meg tudunk tenni.

Karácsonykor észrevesszük, hogy nemcsak az ember vár. A betlehemi jászol Gyermeke kiszolgáltatottságában sokkal jobban vár bennünket, mint mi őt. Azért lett szegény, kiszolgáltatott, hajléktalan, mert így tudta megmutatni: egy örökkévalóság óta várja a találkozást: hogy megtalálják és befogadják. S karácsony várva-várt csodája akkor köszönt ránk, amikor a betlehemi jászolban nemcsak egy kedves díszt látunk, hanem észrevesszük benne azt a Valakit, akinek életünket köszönhetjük, s most mégis befogadásért koldul gyakran bezárt szívünk ajtaja előtt. Ő ma is vár – várja, hogy találkozzunk vele, s beteljesíthesse békéjével személyes életünket, családunk és városunk életét.

Itt az ideje, hogy véget vessünk a várakozásnak, s belépjünk a találkozás és az ünneplés örömébe.

FormatFactoryDSCF2894

Karácsony nagy ünnepére készülve az adventi időszak különleges alkalom arra is, hogy vessünk egy pillantást a mögöttünk álló év eseményeire. Rengeteg dolog történt: találkozások, feladatok, ünnepek, örömteli és szomorú pillanatok.

Plébániánkon ebben az esztendőben is megtapasztaltuk Isten gondviselő jóságát, amely a Tapolcaiak nagylelkűségén, imádságain, segítő kezein keresztül érkezett el hozzánk. E karácsony előtti napokban a Tapolcai Újság hasábjain keresztül szeretnénk városunk minden lakójának megköszönni mindazt, amit egyházközségünkért és ezáltal városunkért is tett.

Mindaz a jó, amit tettünk, Krisztust szolgálja, akinek a születését ünnepeljük a következő napokban. Jóságunkkal mindig Neki szolgálunk, aki éppen azért akar megszületni szívünkben évről évre, hogy felélessze bennünk a hitet, s továbbvezessen bennünket a jóság és az irgalmasság útján.

Tekintse meg karácsonyi képgalériánkat ide kattintva, vagy a Galériában.

 Ezúton kívánunk minden kedves tapolcai testvérünknek békés, áldott ünneplést és kegyelmekben gazdag boldog új esztendőt!

  2015. Adventjén, Péter és Balázs atya