Kedves Orgona-muzsika kedvelő testvérünk!

A Szentmise ünneplésének és a liturgikus énekek zenei kíséretének méltó eszköze templomunk 2001-ben épült orgonája, mely jelentős értékű, igényesen elkészített hangszer, hangversenyek céljára is kiválóan alkalmas. A többszöri hangoláson kívül nagytisztításon és nagykarbantartáson azóta nem esett át, ami mára már esedékessé vált.

A mintegy 1260 db fém és fasípot tisztitani és javítani, a teljes hangszert portalanítani kell. Aktuális egy teljes nagykarbantartás, különösen a játékasztal javítása, elektromos generálozás, számos kisebb-nagyobb javítási munka. Ezután veszi kezdetét az intonálás, vagyis a regiszterek hangerejének és hangszínének síponként való egyenletes beállítása.

A felújítás tervezett ideje: 2019. szeptembere, ami több hétig fog tartani. A tervezett átadás és ünnepi hálaadó koncert: a 2019. szeptember 28-án a Pisztrángfesztivál és Pisztrángsütő versenyünk alkalmával lesz, mivel annak idején éppen a Tapolcai Pisztrángfesztivál ihlette az orgona felújításáért induló összefogást, s Pisztrángfesztivál szervező gárdája állt a felújítás megszervezésének élére.

A hangszer felújításával kapcsolatos gyűjtés elérte célját, és 2019. májusára összegyűlt a szükséges összeg, amit mindvégig elkülönített bankszámlán kezelünk. Amennyiben plusz adományokat kapunk, azokat a következő években szintén elkülönítetten kezeljük, és az orgona éves karbantartására fordítjuk. Az orgona felújítására az egyházi jóváhagyásokat megkaptuk.

Külön köszönetet szeretnénk mondani Virágh András Liszt-díjas orgonaművész-karnagynak, Magyarország Érdemes Művészének önzetlen segítségéért. Művész Úr nemcsak több gyönyörű koncertet adott, hanem szakmai és művészeti felügyeletét is vállalta a felújítás ügyének.

Köszönjük mindazoknak, akik jótékonysági koncertet adtak e nemes cél érdekében! Többek között Virágh Andrásnak és Gion Zsuzsannának, a Bárdos Lajos Általános Iskola kórusának, Tapolcai Kamarakórusnak, Járdányi Pál Zeneiskolának, a Vox Angelis Énekegyüttesnek.

Köszönetünket szeretnénk kifejezni minden tapolcainak, aki részt vett a széleskörű összefogásban az orgona felújítására!

Az orgona a tapolcai Római Katolikus Plébánia tulajdonában van, a felújításhoz szükséges gyűjtésre -minden más híresztelés ellenére- csak a Plébánia jogosult. Az adományok számára elkülönített bankszámla: OTP Bank, Római Katolikus Plébánia, Tapolca, “Orgona felújításra” alszámla. 11748052-24857624.

Szakács Péter plébános

 

Orgonánk felújítására számos név szerinti és névtelen adomány érkezett
A név szerinti adakozók listája:

BALIKÓ CSABA,

BOGNÁR RÓBERT JÁNOS,

CSASZAR LASZLO ES NEJE,

DELI FERENC,

HAJGATÓNÉ DR.KOVÁCS KATALIN,

HORVÁTHNÉ SOMOGYI ILDIKÓ

KALMAN VINCE ES NEJE,

KISS ILDIKÓ,

KOCSIS JOZSEF DR ÉS NEJE,

MÉSZÁROS MIHÁLY,

MEZŐSSY ZOLTÁN PÉTER,

MITTERSTILLER JÓZSEFNÉ,

NESZLER REZSŐNÉ,

NYÁRONDI LAJOSNÉ,

OLTÁRCZY GYULA,

PINTÉR FERENC,

RÁCZ TIBORNÉ ÉS HT,

RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA TAPOLCA,

SÓLYOM KÁROLY

SZABO JOZSEF ES NEJE,

SZAKÁCS PÉTER,

SZALAI PÉTER,

TAPOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

(frissítve 2019. május 29. Amennyiben a listával kapcsolatos észrevétele van, értesítsen minket: tapolcaiplebania@gmail.com)