Elsőáldozás

„Vegyétek, és egyetek ebből mindnyájan,
mert ez az én Testem, mely értetek adatik”(Mt 26, 26) 

Kedves Szülők!

Örülünk, hogy fontosnak tartják gyermekük keresztény nevelését, s úgy döntöttek, hogy segítik őt az elsőáldozás felé vezető úton. Ennek az útnak a valódi célja Isten szeretetének egyre mélyebb befogadása. Hiszen sz Ő szent Fia, Jézus minden szentmisében önmagát adja nekünk, hogy lelkünk tápláléka legyen. A következő hónapokban plébániai közösségünkkel vezetjük a gyerekeket az elsőáldozás ünnepéig.

E felkészülésnek három eleme van: a legfontosabb tudnivalókat a hittanórákon adjuk át, a felkészítő alkalommal gyakorlati szempontokat és közösségi élményt igyekszünk nyújtani nekik, végül a vasárnapi gyermekmiséken már most együtt hallgathatjuk Isten Igéjét, és ünnepelhetjük Krisztus szeretetét.

Ezúton szeretnénk megosztani néhány tudnivalót az elsőáldozásra való felkészüléssel kapcsolatban:

Év eleji levelünkben a jelentkezés előtt elküldtük annak feltételeit:

 

Az elsőáldozás feltételei:

 • 2 év hittan
 • adminisztratív teendők elvégzése 2019. március 31-ig (keresztelés igazolása, egyházi adó)
 • 20 szentmisén való részvétel a 9.00 órai gyerekmisénken (januártól ezek 9.30 kor kezdődnek majd)
 • plébánia felkészítőn való részvétel egy alkalommal
 • hittanból vizsga letétele a saját hitoktatónál és az első szentgyónás elvégzése plébániánkon
 • Az elsőáldozás ideje a hagyomány szerint május utolsó vasárnapja: 2018. május 26-án a 9:30 h szentmise.
 • A plébániai elsőáldozási felkészítő időpontja: április 7-e, 9:30-12:00. Ez az alkalom a vasárnapi 9:30 órai szentmisével kezdődik a templomban, majd a szentmise után a szülőknek tartunk tájékoztatást a templomban, ezt követően a plébánián folytatódik a felkészülés, mely az első szentgyónásra való felkészítést jelenti és annak konkrét elpróbálását.
 • Magára az elő szentgyónásra egy másik alkalommal nyílik alkalom. A hosszú várakozás elkerülése érdekében erre két vasárnapon biztosítunk lehetőséget a 9:30 órai szentmisék után, a hitoktatókkal egyeztetett beosztás szerint (május 5, és május 12, vasárnap). Ekkor a szülők számára is igyekszünk lehetőséget biztosítania szentgyónásra.
 • Amelyik gyereknek újra szüksége van gyónásra az elsőáldozás előtt, vagy után, az ezt bátran megteheti az első szentgyónás után más alkalmakkor is. Ennek szükségét mindenki maga tudja megítélni lelkiismeretvizsgálatakor, így annak igényét is kérjük egyénileg jelezzék. Ekkor már legegyszerűbb, ha becsatlakozunk a plébánia általános gyóntatási időpontjainak valamelyikéhez.
 • Az elsőáldozás menetét május 19-én vasárnap a 9:30 órai szentmise után próbáljuk el a gyerekekkel.
 • Az elsőáldozási „vizsga” a hittanórákon lesz, minden gyereknek a saját hitoktatójával.

 

Azért, hogy az elsőáldozás mindenkinek lelki élmény lehessen, a következőket kérjük még tisztelettel:

 • Az elsőáldozáskor a szentmisében köztünk megjelenő Krisztussal találkozunk. A rendszeres vasárnapi szentmise keresztény életünk alapja, Isten harmadik parancsolata, a szentáldozás ennek a gyümölcse. Kérjük, hogy a gyerekek vasárnaponként vegyenek részt a szentmisén, akinek eddig esetleg hiányosságai voltak, annak ez még fontosabb most a felkészülési időszakban. A rendszeres szentmise részvétel feltétele az elsőáldozásnak. Aki elsőáldozó lesz, az nem csupán egy alkalmi ünnepen vesz részt, hanem beavatást nyer az egyik legfontosabb keresztény misztériumba. Ezzel vállalja, hogy később is rendszeresen fog szentmisére járni.
 • Az elsőáldozáskor Krisztussal találkozunk, ennek ünnepélyességét fejezzük ki az egyszerű ünnepi öltözettel
 • Az elsőáldozáskor külön fényképészt bízunk meg azért, hogy mindenkiről készüljön megfelelő fénykép. Az ünnep méltóságát segíthetjük azzal, ha a szentmisén eltekintünk a fényképezéstől. A fotók letölthetők lesznek a plébánia honlapjáról, illetve mindenki szabadon fotózhat a szertartás után.
 • Az elsőáldozási szentmise után egy kis szeretetvendégségre hívjuk az elsőáldozó gyerekeket és szüleiket.

 

Együttműködésüket megköszönve kívánunk sok kegyelmet a készülethez:

Tapolca, 2018. nov. 11.
Szakács Péter plébános