Esküvő

 

Kedves Fiatalok!

Örömmel vesszük érdeklő20150425_115149déseteket a katolikus szentségi házasságkötés iránt, itt a tapolcai Római Katolikus Plébánián. Az alábbiakban szeretnénk bemutatni nektek a keresztény házasság alapjait és feltételeit, továbbá szempontokat adunk a házasságra való felkészüléshez.

A keresztény házasság Isten ajándéka, egy ún. szentség, amelyen keresztül Isten jelenléte vezeti a házasokat az egység útján. Ahhoz, hogy ezt az ajándékot minél teljesebben tudjátok befogadni, kérünk benneteket az alábbi szempontok megtartására.

Házasságkötés feltételei

  1. Legalább az egyik jegyes katolikus.
  2. Szeretik egymást és Isten előtt akarnak örök hűséget akarnak fogadni.
  3. Születendő gyermekek elfogadása és katolikus nevelése.
  4. Nem köti őket házassági akadály.
  5. Jegyesoktatáson való részvétel.

Lépések a házasságkötés felé vezető úton

  1. A tervezett időpont előtt lehetőleg egy évvel, de legalább 6 hónappal korábban a személyes jelentkezés a plébánosnál. A korai jelentkezésre azért van szükség, hogy biztosítani tudjuk a templomot, és hogy meg tudjuk szervezni a jegyeskurzust.
  2. A jegyespár személyes beszélgetése a plébánossal a házasság lényeges kérdéseiről, adminisztratív teendők elvégzése.
  3. Jegyeskurzus: két szombati napon a házasság lényeges kérdéseivel foglalkozunk házaspárok, családterapeuták segítségével. Témakörök: Házasság hitünk szerint; a család, ahonnan jövünk; konfliktuskezelés; kommunikáció; férfi és női különbségek, szexualitás; természetes családtervezés; gyermeknevelés; munka és ünnep a családban és erőforrás-gazdálkodás; esküvői szertartás.
  4. Az esküvő előtti napokban részletesen megbeszéljük és elpróbáljuk az esküvő szertartását. Itt kerül sor az egyéni kérések megbeszélésére.

E folyamat célja, hogy jobban megismerjétek önmagatokat, egymást, tisztázzátok a köztetek lévő kapcsolatot, hogy az megérett-e a szentségi házasságra és így felelősen tudjatok igent mondani egymásra. Amennyiben kiderülne, hogy mégsem akartok vagy tudtok házasságot kötni, természetesen a továbbiakban is számíthattok segítségünkre.

Ami az anyagiakat illeti

Az esküvői szertartás az egyházmegyei díjszabás alapján 15.000 Ft-ba kerül. Ezen felül a jegyeseknek nincs más kiadása; a jegyeskurzus költségeit a plébánia állja.  (A szociális rászorultságot személyes megbeszélés alapján természetesen figyelembe vesszük.)

 

Tanúságtételek

Közös életünk első hivatalos történéseit 2015.04.18 és 25-én Tapolcán a római katolikus plébánián Jegyes kurzus keretein belül éltük meg rajtunk kívül még öt pár társaságában. A korai kezdés ellenére izgalommal érkeztünk, de Péter atyának, valamint a kurzus házigazdáinak, Gabinak és férjének köszönhetően hamar jó hangulatban folytatott beszélgetés alakult ki köztünk. Megismerkedtünk a párokkal és hasznos gondolatokat cseréltünk egymással.

A beszélgetések több különböző témában érintették a házaséletet, amit jól felkészült előadók oldott, humoros és saját életükből kiemelt példákkal tettek számunkra érdekessé. Sok fontos információval lettünk gazdagabbak, amit igazán nem gondoltunk volna. Mivel mi azt hittük, hogy nekünk már nem tudnak újat mondani.

A jó szervezés, a jól megválasztott témájú beszélgetések, előadók, a közös ebédek, nem egy szükséges és kötelező oktatás, hanem az ismereteink bővítése és a jó hangulat jegyében zajló kurzus volt.

Köszönjük Péter atyának a párok nevében, közös életünk kezdéséhez a hit összetartó erejét.

Dér Péter

 

„Köszönjük, hogy itt lehettünk. Az „oktatás” egy közös, hangulatos beszélgetés volt. Mindenképp érdemes eljönni, mindenkinek csak ajánlani tudjuk. Köszönjük”

Eszter és Norbert

 

„A plébánia jegyeskurzusát mindenkinek ajánljuk. Az atyák nagyon közvetlenek és segítőkészek voltak. A programok közt interaktívak és előadásjellegűek is voltak, élvezhető és hasznos volt. Sok témát körüljártunk, örültünk a személyes tapasztalatok megismerésének és mind a világi, mind az egyházi, házassággal kapcsolatos gondolatokat igyekszünk felhasználni a jövőben. Köszönjük!”

Németh Zita és Virág Szabolcs

.