Sült pisztrángok illata úszott a szélben

Messzire vihette a szél idén az illatokat a tapolcai plébánia udvaráról. Péter atya vezetésével V. alkalommal rendeztük meg a már hagyománynak számító pisztrángsütő versenyünket, a VIII. tapolcai Pisztrángfesztivál keretei között. Az eleinte kedvezőtlennek tűnő időjárás nem riasztotta el a 13 résztvevő csapatot, akik ebben az évben e-mailen keresztül küldhették el jelentkezésüket a plébánia címére – versengve már itt is hellyel és idővel. Vannak a versenyben induló családok, akiknek minden évben az egyik leginkább várt esemény ez. Sokan jönnek el Tapolcáról, de az ország többi részéből is, sőt külföldre szakadt hazánk fiai is rendszeresen hazautaznak e jeles eseményre, hogy megkóstolhassák a csapatok sütötte különlegességeket. A rendezvényen a családokon, a többszáz érdeklődőn túl számos egyesület, hivatalos szervezet, sőt térségünk két országgyűlési képviselője is tiszteletét tette.

Reggel fél nyolckor kinyílott a kapu a sütni – főzni vágyók előtt, s fél óra elteltével már a legtöbb csapat elfoglalta helyét az udvaron. Megkezdődtek az előkészületek, s ahogy a Nap egyre magasabbról sütött ránk, a jó hangulat is egyre fokozódott.
11 órakor Péter atya megáldotta a pisztrángokat, köszöntötte a résztvevőket s megnyitotta a versenyt.

  

Beszédében Péter atya a halról, mint őskeresztény szimbólumról beszélt, mely görög mozaikszó (ICHTÜSZ), kezdő betűi azt jelentik: Jézus Krisztus Isten Fia Megváltó. Az őskeresztények ezt a jelet használták ahhoz, hogy az akkor még üldözött közösség tagjai titokban megkülönböztessék egymást. A katakombákban és más titkos gyülekezőhelyeken is használták, például úgy, hogy az egyik keresztény a szimbolikus hal egyik ívét rajzolta meg, a másik pedig a másik ívével egészítette ki azt. Ezért készíttettünk a mostani jubileumi, 5. évfordulós versenyre olyan pólót, melyen ez a jel található. Péter atya bemutatott néhány őskeresztény rajzot is ezzel a szimbólummal. Az őskeresztényeknél ez nem csupán egy szép jelölés volt, hanem mély hit abban a Jézus Krisztusban, akivel találkoztak. Például a Feltámadott kenyérrel és hallal kínálta tanítványait, vagy Jézus Péternek mondta, hogy menjen ki a tóra, és vessen horgot, és a kifogott hal szájában talált ezüstpénzt fizesse be adónak.

Az áldás után kezdetét vette a verseny. Idén 8 db pisztrángot kaptak felajánlásból a versenyzők csapatonként, s az ezekből készített remekműveket értékelte a későbbiekben a zsűri, kóstolták a versenyzők és a vendégek. Hogy ne maradjon éhes száj, a Halkalózok csapata vállalta, hogy a kötelezően leadandó mennyiségen felül süt még halakat a köz javára. Ezzel kiérdemelték mindenki elismerését és a verseny Fair Play – különdíját. A kerti kemence sem maradt üres ebben az évben sem, Péter atya saját fogásból származó hatalmas csukát ajánlott fel, mely bacon-takaróval, krumpli-ágyon sült meg kemencénkben, a méteres tepsit éppen végig érve. Amíg a felnőttek sütöttek – főztek, addig a gyerekek felügyelet mellett alkothattak és játszhattak az ifjúsági házban.

Hamarosan a háromtagú zsűri: Dr. Somogyi Zsolt gyógyszerész, Deli Ferenc képviselőtestületi elnök, a plébánia kinevezett halszakértője illetve a zsűrielnök, Kálomista Gábor a Thália színház igazgatója, producer is elfoglalta helyét az asztalnál. Gábor és Zsolt hivatásuk mellett még nagy horgászok is. Gábor nagyon sokféle gasztronómiai tapasztalattal rendelkezik, így a zsűri a kiértékeléskor halétel-elkészítési jótanácsokkal is ellátta az indulókat, és a kóstolóban résztvevő lelkes közönséget. Egymás után érkeztek a mesterművek remekül elkészített köretekkel, szószokkal, gyönyörűen díszítve. A haltál – költeményeknek külön nevet is adtak idén megalkotóik. Mindenki számára bőven jutott finom falat, hiszen a pisztrángok mellé hamarosan megérkezett a hatalmas csuka is Rák Csaba szervírozásában, szomjoltónak pedig minden asztalon bor várta a vendégeket. Mikor már mindenki jól lakott, elérkezett a várva várt pillanat: az eredményhirdetés.

Idén a Kocapecások fogták ki a legelső díjat „Őszike” nevet viselő remekművükkel, másodikként Demi Dark csapata, harmadik helyen pedig az ERT autósport egyesület robogott a dobogóra. Nem szomorkodhatott azonban egyik csapat sem, mert az egy-két pontos különbségek jól mutatták, hogy igazából mindenki remekül szerepelt és finomakat evett. Minden csapat kapott oklevelet, s idén először az összes versenyző átvehetett egy kis emléktárgyat is, a helyezettek pedig – szintén ez évi újdonságként – nyomtatott pólóval és egy köténnyel is gazdagodtak. További nyeremények vártak még kiosztásra az asztalon: következett az ingyen tombola sorsolása, ahol sokakat örvendeztettek meg a szintén a plébánia által felajánlott tárgyak. A gyerekek kerültek ezek után főszerepbe: játékos vetélkedőn mutathatták meg tudásukat, míg Péter atya mindenféle furfangos, halakkal kapcsolatos és bibliai témájú -szintén halakkal kapcsolatos- kérdésekkel tette próbára őket. A legügyesebben válaszolók: Gelencsér Ábel, Kovács Brúnó és Csetey Liza, 1-1 gyermekhorgászoknak szóló könyvnek örülhettek. A színes, vidám tombolajátékban idén is sokan vettek részt.

Résztvevő csapatok voltak idén:

 • Kocapecások- Csetey család
 • Demi Dark- Gaál Kata csapata
 • ERT Autósport Egyesület
 • Pál – utcai fiúk
 • Gyúrman – OK
 • Grillezők
 • Tapolcai Nebulók
 • Máv Zrt
 • Boszorkánykonyha
 • Gelencsér Család
 • Donát Gasztro – Team
 • Kockák-Tapolcai Rendőrkapitányság
 • Halkalózok-Bauxit HE Tapolca

Köszönjük Péter atyának, hogy idén is részesei lehettünk ennek a jó hangulatú rendezvénynek, s köszönet minden kedves felajánlónak, önkéntes segítőnek, akik áldozatos munkájukkal hozzájárultak a nap sikeréhez! Nemcsak egy jól sikerült non-profit rendezvényen vehettünk részt, hanem egy közösségi eseményen, ahol a város apraja-nagyja egy közösségként gyűlt egybe, érezte jól magát a plébánián, Krisztus áldásától kísérve.

Versné Mezey Borbála

  

 

Az eseményről további beszámolók találhatóak az alábbi linkekre kattintva:
veol.hu cikk
veol.hu cikk/2
Tapolca TV felvétele

Kossuth rádió-Trend Idők, riporter: Kloiber Alexandra:
(a lejátszás gombra kattintva a rádió felvétele meghallgatható, két részben)

Első rész:

 

Második rész:

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.